۱۳۹۲ مرداد ۱۴, دوشنبه

گفتنی های تغذیه : ۳ - "هلو" و برخی خواص آن



هلو درختی از تیرة گل سرخیان و از دستة بادامی ها که دارای میوة آب دار شفت و هستة ناهموار درشت است . گونه های مختلف هلو عبارت از شفتالو و شلیل و هلو انجیری هستند که همگی میوه هایی ریزتر از هلو دارند : فرهنگ معین/ هلو نوعی از شفتالو باشد و آن را شفتالوی آردی می گویند. به غایت پرآب و شیرین و بی جرم می باشد :  تارنمای لغت نامه دهخدا
هُلو میوه آبدار درخت هلو (نام علمی: پرونوس پرسیکا در لاتین به معنی سیب ایرانی) است که دارای یک هسته سخت، گوشت زرد، یا نسبتاً سفید و پوستی مخملی می‌باشد. بر اساس چسبیدن گوشت به هسته این میوه به دو دسته ی هسته‌ جدا و هسته‌ چسب تقسیم می‌شود. یکی از میوه هائی که تا حد زیادی با هلو ارتباط دارد شلیل است. ارتباط شلیل‌ ها با هلو تا حدی است که در واقع گاهی اوقات محصولات هلو حاوی تعداد کمی شلیل است و برعکس. شلیل در واقع نوعی هلو با ژن مغلوب است که تولید میوه‌های بدون کرک می‌کند. جدول ارزش غذائی بخش خوراکی هلو بدینگونه است: مواد مغذی در هر ۱۰۰ گرم
انرژی ۳۹ كالري/ کربو هیدرات ‌ها ۹٫۵ گرم/ قندها ۸٫۴ گرم/ فیبر ۱٫۵ گرم/ چربی ۰٫۳ گرم/ پروتئین ۰٫۹ گرم/ ویتامین آ معادل ۱۶ میکروگرم (۲٪)/ ویتامین ث  ۶٫۶ میلی‌گرم (۱۱٪)/ آهن ۰٫۲۵ میلی‌گرم (۲٪)/ پتاسیم ۱۹۰ میلی‌گرم (۴٪) : تارنمای دانشنامهٔ آزاد ویکی‌پدیادر هر صد گرم هلو مواد زير موجود است : آب ٨٨ گرم - ويتامين ب ١ حدود ٢ ٠/٠ ميلي گرم - فسفر ١٧ ميلي گرم -ويتامين ب ٢ حدود ۵ ٠/٠ ميلي گرم - پتاسيم ٢٠٠ ميلي گرم - ويتامين ب ٣ حدود ١ ميلي گرم - كلسيم ٨ ميلي گرم - آهن حدود ۵ /٠ ميلي گرم - نشاسته ٩ گرم - هلو داراي منيزيوم و بروميوم نيز مي باشد : تارنمای میلاد زمانیدرباره ی درخت هلو : درخت هلو از زمان های قدیم در چین وجود داشته و از آنجا به نقاط دیگر جهان راه یافته است . در قرون وسطی از آن بصورت یك داروی گیاهی استفاده می کردند. درخت هلو درختی است زیبا به بلندی تقریبا ۵ متر كه دارای شاخه های زیادی می باشد. برگ های آن بیضی شكل ، دراز ودارای كناره های اره ای است. گل های هلو زودرس هستند و قبل از باز شدن برگ ها ظاهر شده و منظره زیبایی به درخت می دهد. گل های هلو به رنگ صورتی ، قرمز یا سفید می باشد. میوه هلو گرد و به رنگ طلایی و سرخ است كه روی آن را كرك های زیادی پوشانده است. هسته ی هلو بسیار سخت است و درون آن مغز هسته قرار درد كه تلخ است : تارنمای ایران ناز
برخی دیگر از ترکیبات شیمیائی هلو : گل و مغز هسته ی هلو داراي آمیگدالین مي باشد. برگها و شاخه هاي هلو داراي اميگدونيتريل و فلاوونول گليكوسيد است. مصرف مدام مغز هسته ی هلو موجب مسموميت مي شود : تارنمای تبیان
آمیگدالین : به عنوان یک مادهٔ ضد سرطان شناخته شده‌است : تارنمای دانشنامهٔ آزاد ویکی‌پدیا
خواص درمانی هلو : هلو از نظر طب قديم ايران سرد و تر است و داراي خواص زير مي باشد :
هلو ملين است و باعث تسكين تشنگي مي شود - براي رفع بوي بد دهان مفيد است - هلو در افراد گرم مزاج باعث تقويت نيروي جنسي مي شود - روغن مغز هسته ی هلو براي رفع گوش درد و گرفتگي مجراي گوش مفيد است - روغن مغز هسته ی هلو براي رفع درد بواسير مفيد است - مغز هسته ی هلو مسهل است و خون را تصفيه مي كند - مغز هسته ی هلو براي رماتيسم مفيد است - جوشانده ی برگ هاي درخت هلو براي رفع  بيماري هاي پوست مفيد است - براي رفع بيماري هاي مجاري ادرار ، سنگ كليه و ورم مثانه جوشانده ی برگ هاي درخت هلو  مفيد است - دم كرده ی برگ يا گل هلو براي رفع سياه سرفه استفاده مي شود - جوشانده ی پوست درخت هلو اثر تب بر دارد - خوردن هلو سموم را از بدن خارج مي كند - براي وزن كم كردن مفيد است - كسانيكه زخم معده دارند و يا مبتلايان به ورم معده و يا روده بايد با شكم خالي هلو بخورند - هلو ميوه ی خوبي براي اشخاص مسن است مشروط براينكه با شكم خالي بخورند كه زود هضم شود - جوشانده ی گل هلو ، كرم كدو و كرم معده را از بين مي برد : تارنمای میلاد زمانی
مضرات هلو : هلو برای اشخاص سرد مزاج مضر است. به همین دلیل این افراد باید هلو را با عسل یا زنجبیل بخورند - خوردن شكوفه ی هلو براي زنان بار دار ممكن است باعث سقط جنين شود - هضم هلو براي بعضي از اشخاص سخت است و نفخ ايجادمي كند . هميشه براي اينكه نفخ ايجاد نشود بايد آنرا اقلا نيم ساعت قبل از غذا خورد : زبان خوراکیها - نوشتاری از غیاث الدین جزایری
رباعی "هلو" از همین نگارنده
 ای که رخسارت ، بسا زیبا/ چون ، هلویی ست پوست کنده
 هم ، که شاداب است و بی همتا/ هم ، که با عطری خوش آکنده
دکتر منوچهر سعا دت نوری  
همچنین نگاه کنید به نوشتار "هلو" به زبان انگلیسی از همین نگارنده
http://msnselectedarticles.blogspot.ca/2013/01/delightful-moments-in-factual.html